teambalancehun@gmail.com
Esztétikus Gimnasztika, Művészi Gimnasztika, Akrobatika

Esztétikus Gimnasztika története

  • Home
  • Esztétikus Gimnasztika története

A sportág bemutatása

Az esztétikus gimnasztika a klasszikus művészi tornához hasonlóan, kézi szerek nélkül űzött sportág. Ez a sport a táncot és a gimnasztikát harmóniával és szépséggel kombinálja.
A sportág általános fizikai tulajdonságai a hajlékonyság, gyorsaság, erő, koordináció és a könnyedség.
A sport filozófiája a harmonikus, ritmikus és dinamikus mozdulatokon alapszik, melyek természetes erővel, a mozgás folytonosságát támogatva, könnyed légzéssel kerülnek végrehajtásra. A mozdulatok úgy folynak át természetes módon egyik mozdulatból a másikba, mintha a megelőző mozdulat alkotta volna a belőle következőt. A gyakorlatban az elemek és kombinációk nem különálló részek, hanem összefüggnek, folytonosságban vannak egymással. A koreográfiák a zene és a mozgás kifejező értelmezésével, olykor egy egész történetet mondanak el. A csapatot 6-12 tornász alkotja. Az esztétikus gimnasztikázók a csapatversenyzés által megtanulják a csapatmunkát és az egység elengedhetetlen érzését.

A sportág története

2003. október 12-én alapították a Nemzetközi Esztétikus Gimnasztika Szövetséget (IFAGG). A szövetséget azért alapították, hogy nemzetközi szinten is támogassa ezt a sportot.
Az esztétikus csoportos gimnasztikát (AGG) 1996 óta versenyképes sportágként ismerik el nemzetközi szinten.

Ennek a sportnak az eredete régi Görögországba nyúlik vissza.
Az európai országok, például Finnország és Észtország már több mint 100 éve táplálják, fejlesztik, gyakorolják és népszerűsítik ezt a sportot, és az 1950-es évek óta esztétikus gimnasztika versenyeket rendeznek.
Az első nemzetközi verseny 1996-ban Helsinkiben, Finnországban került megrendezésre. A sikeres nemzetközi versenyek megrendezése után, a következő három évében megszületett a világbajnokság létrehozásának ötlete.

2000 júniusában az első világbajnokság valósággá vált Helsinkiben, Finnországban. Sorozatos világbajnokságot tartanak azóta.
Tizenöt ország vett részt ezeken a világbajnokságokon a kezdetekben. Évente kapcsolódnak be új országok, akik szívesen vesznek részt a jövőbeli bajnokságokban. A Nemzetközi Szövetség (IFAGG) minden évben rendez világbajnokságot, európa bajnokságot, valamint világkupákat és nemzetközi versenyeket.
A Magyar Esztétikus Gimnasztika Sportszövetség 2011-ben alakult. Megújult célokkal és több egyesület összefogásával 2019-ben megalakult a Pannon Esztétikus Csapatgimnasztika Sportszövetség ( Pannon AGG ), ami országos versenyrendszerben működik.